Despre LEDuri
Avantajele utilizarii surselor de iluminat cu LEDuri
Durata foarte mare de viata
Apreciata ca timpul de functionare in care fluxul luminos scade la 80% din valoarea initiala. LEDurile folosite de Electromax au aceasta durata de viata de 50.000 ore, testate in laborator de catre producator.
Economie de energie de pana la 90%
Raportul net superior fata de alte tipuri de surse de lumina intre fluxul luminos emis si consumul de energie electrica. Acesta se datoreaza sistemului optic specializat si eficienta surselor de alimentare utilizate.
Cromatica bogata
Disponibile intr-o gama de culori de baza ce pot fi combinate pentru obtinerea paletei de efecte cromatice dorite fara a necesita filtre de culoare suplimentare. Efectele luminoase controlabile permit reglarea fluxului luminos si a scenariului cromatic.
Eco-Friendly
LEDurile conserva energia si nu contin mercur sau alte substante toxice precum sursele de iluminat cu descarcare in gaze si sunt integral reciclabile. Mai mult, prin utilizarea iluminatului cu LEDuri contribuim la reducerea emisiilor de dioxid de carbon din atmosfera.
Indice de redare a culorii mare - CRI 95
Indicele de redare a culorilor (CRI), este o masura cantitativa a capacitatii unei surse de lumina de a reproduce culorile diferitelor obiecte cu fidelitate in comparatie cu o sursa de lumina naturala sau ideala. Surse de lumina cu un CRI ridicat sunt necesare pentru aplicatii cum ar fi fotografia sau cinematografia.
Emit lumina rece
Fara radiatii UV sau IR la nivel daunator, lumina nu incalzeste suprafara luminata. Radiatiile UV afecteaza ochii si deterioreaza materialele textile, iar cele IR produc arsuri.
Diversitate mare de distributii luminoase
Lentile specializate pentru imbunatatirea eficientei luminoase prin reducerea pierderilor prin reflexie si ajustarea tipului si nivelului distributiei luminoase.
Aprindere instantanee
Aprinderea este instantanee si fara palpait datorita absentei unui mediu gazos si a timpului de incalzire a acestuia, precum in cazul lampilor fluorescente.
Mentenanta redusa
Cu mentenanta aproape zero, sursele de iluminat cu LEDuri se preteaza pentru montarea in locuri greu accesibile.
Gabarit redus
Dimensiunile si masa redusa ofera posibilitatea unor solutii inovative cu design compact.
Notiuni luminotehnice de baza
Sursa de lumina
Sursa de lumina reprezinta un aparat care realizeaza conversia energiei electrice in energie luminoasa. Dupa natura radiatiilor luminoase, sursele de lumina se clasifica in doua categorii: surse cu radiatii produse pe cale termica si surse cu radiatii produse prin agitatia moleculara.
Corpul de iluminat
Corpul de iluminat este definit ca un aparat care distribuie, filtreaza, sau transforma lumina emisa de la sursa, si include toate piesele necesare pentru fixarea, sustinerea si protejarea sursei si a circuitelor auxiliare impreuna cu mijloacele de conectare la reteaua de alimentare, dar nu cuprinde sursele de lumina.
Fluxul luminos
Fluxul luminos reprezinta fluxul radiant emis in spectrul vizibil, evaluat prin intensitatea senzatiei vizuale. Unitatea de masura este lumenul (lm). Fluxul luminos este o caracteristica a surselor de lumina.
Intensitatea luminoasa
Intensitatea luminoasa intr-o anumita directie reprezinta raportul dintre fluxul luminos elementar emis intr-un unghi solid infinit mic si acel unghi. Unitatea de masura este candela (cd). Distributia intensitatii luminoase este o caracteristica a corpurilor de iluminat.
Iluminarea
Iluminarea caracterizeaza receptia de flux luminos si reprezinta raportul dintre flux si suprafata elementara. Unitatea de masura este luxul (lx). Iluminarea este o marime normala, existand normative si recomandari privind valoarea iluminarii pe suprafata de lucru in functie de natura activitatii desfasurate.
Curba de distributie a intensitatii luminoase
Curba de distributie a intensitatii luminoase reprezinta repartitia intensitatii luminoase intr-un plan care trece prin axa corpului de iluminat. Daca repartitia intensitatii luminoase este simetrica, este suficienta o singura curba de distributie a intensitatii luminoase pentru caracterizarea sa. Pentru o repartitie a intensitatii luminoase nesimetrice sunt necesare mai multe curbe de distributie, numarul lor fiind ales in functie de gradul de nesimetrie. Curbele de distributie a intensitatii luminoase sunt reduse la o lampa conventionala cu un flux luminos de 1000lm, in asa fel incat sa poate fi aplicate pentru diferite fluxuri instalate, diferite ca numar sau ca putere.
UGR (Unified Glare Rating)
UGR este indicele cu ajutorul caruia se apreciaza orbirea de disconfort produsa de un sistem de iluminat. UGR depinde de luminantele din campul vizual, de dimensiunile incaperii, de reflexii si de pozitia observatorului. Domeniul de valori pentru UGR este de la 10 la 30. Standardul european pentru iluminat interior (EN 12494) recomanda pentru diverse activitati atat nivelele de iluminare cat si limitele orbirii de disconfort (UGR). O valoarea mare indica o orbire de disconfort semnificativa, in timp ce o valoarea scazuta indica o probabilitate mica de orbire de disconfort.